Krôčik do neba

Rodina Studihradových obýva horné poschodie dvojgeneračného domu so záhradou. S ukončením stavebného sporenia sa rozhodli pristúpiť k rekonštrukcií svojho bytu, a pretože ich štvorčlennej rodine bolo už v súčasných priestoroch tesno, zahrnuli do svojich plánov hneď i podkrovie. Takú výhodu majú pochopiteľne všetci, kto býva na poslednom poschodí akéhokoľvek domu vrátane činžiakového, musí však mať pôjd. (Zdroj – Náš útulný byt)

Vidina omnoho väčšieho, mezonetového bývania bola natoľko lákavá, že Studihradovci neváhali a pustili sa do diela. Okrem niektorých vyložene odborných činností sa do práce zapojili predovšetkým obidvaja manželia. Dostavbu podkrovia vrátane zateplenia a sadrokartónov previedla firma Grif. Práce trvali zhruba mesiac a náklady činili zhruba okolo 10.000,- EUR . 
Nepopierateľnou strategickou výhodou bol kamaráť truhlár. S pomocou pána Studihrada mali behom víkendu položenú podlahu, ktorú za nimi hneď paní domu natierala voskom. Ešte okna, vymaľovať a hurá pre nábytok. Obklady si nakoniec paní Studihradová vybrala v Baumaxu, dokonca so zľavou. Rustikálny štýl nábytku z IKEI sa obom manželom zapáčil, tak nebolo čo riešiť. 

A ako všetko dopadlo? 

Do obrovskej obývacej izby sa teraz vchádza cez malú predsieň rovno od schodišťa alebo zo zastrešenej terasy. Malá predsieň stačí, pretože topánky a bundy sa dajú odložiť už na prízemí. Útulnú terasu pristavali a obložili drevom, slúži ako priamy prístup na záhradu a do bytu, prípadne ako možnosť príjemného večerného posedenia pri poháriku vína s výhľadom do prírody. Pôvodný neveľký pôjd bolo treba čo najviac využiť. Preto na jednej strane nad balkónom vznikla malá prístavba, na druhej strane zväčšilo obytnú plochu zdvihnutie strechy a pribudlo i ďalšie okno. Dokonca sa vošla malá kúpeľňa o veľkosti 2 x 2 metre, vrátane záchodu. Na prízemie sa schádza po točitých schodoch so zábradlím do rohu medzi obývačkou a predsieňou. Okrem kuchyne tu majú Studihradovi veľkú obývaciu izbu a pre potomkov detskú izbičku, ktorá je do budúcnosti plánovaná ako spálňa rodičov, až chlapci budú potrebovať každý svoju izbu o poschodie vyššie. Priestranná kuchyňa má samostatné varné centrum s odsávačom par a veľké množstvo úložných priestorov, mimo iného tiež na fľaše s vínom. 

Chuť a nápady 

Paní Studihradová je vyštudovaná výtvarníčka, a napriek tomu že je teraz na materskej dovolenke, tvorivou činnosťou sa stále zaoberá. V celom byte sa na každom kroku stretávame s jej pôvabnými vylepšeniami, zaujímavými nápadmi, látkovými kapsami, vankúšikmi všetkých tvarov, farieb a veľkostí, bábikami a zvieratkami ušitými s pestrofarebných textílií, kolážami zo sušených kvetov, skrátka mnoho okrasných drobností, ktoré takmer nič nestoja, avšak priestory výrazne odlíšia od bežnej konfekcie a urobia domov osobitým a útulným. Na príklade tejto rekonštrukcie je vidieť, že podobná akcia nemusí trvať roky a stať milióny, a predsa môže výsledok vyzerať veľmi dobre.

Pôvodne…

Prítomnosť textilných dekoratívnych predmetov pôsobí v interiéri veľmi príjemne, navyše sú originálne, takže práve tieto inde neuvidíte. 

Točité schodište je hore uzavierateľné, aby deti nemohli nedopatrením spadnúť, napríklad v zápale hry.

Kuchyňa je vyrobená na mieru, a vďaka tomu je nie len usporiadaná presne podľa prestav paní domu, ale obsahuje radu praktických nápadov a vylepšení. 

Dvierka v kuchynskej linke majú výplň z dvojitého skla a tento priestor je vtipne zaplnený cestovinami. Jednoduché a efektné, že? 

Všetko je prepracované so zmyslom pre detail. Na podlahe v kuchyni nás pod varným centrom zaujala kombinácia dlaždicovej mozaiky a lakovaných dosiek.

Detská izba svojmu účelu slúži len cez deň. Spálňa obidvoch chlapcov sa nachádza o poschodie vyššie. Až budú deti väčšie, je tu plánovaná spálňa rodičov. 

V chlapčenskej spálni je na prvý pohľad vidieť záujem jej obyvateľov o všetko, čo súvisí s vesmírom, lietaním a kozmonautikou.

V podkrovnej spálni manželov prevládajú teplé farebné odtiene. Všade je znať cit pre starostlivo premyslené kombinácie farieb. 

Záves môže byť k ozdobnej tyči namiesto tradičných krúžkov priviazaný mašličkami. Účel plní rovnako, vyzerá lepšie a netreba nič kupovať.

Napriek tomu, že hlavná kúpeľňa na prízemí nie je o mnoho väčšia, než ta na poschodí, vyzerá vďaka rohovej vani, účelnému usporiadaniu a zrkadlám značne komfortnejšie a priestornejšie. 

Malá kúpeľňa na hornom poschodí, kde sú v súčasnosti len dve spálne, je zariadená v námorníckom štýle, prevláda modrá farba a používajú ju hlavne obidvaja chlapci.

Záhrada sa zmenila od základu, dôležitým vylepšením je bazén. Teraz je oázou detských hier a spoločne s terasou miestom odpočinku celej rodiny od jari do jesene. 

akobyvat.sk

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>